Пазарът на зловреден код е във фазата на зрелост

От Китай идва най-много спам, от Русия - най-сложният и “иновационен” вредоносен софтуер, според Касперски . Лаборатория Касперски” публикува годишния си доклад, в който се прави анализ на развитието на компютърните заплахи през 2008 г. От резултатите в него става ясно, че основните тендеции на миналата година са били по-нататъшното развитие на вирусните технологии, формирането на криминална вирусна “екосистема” и ръст на интернет заплахите.
За изготвянето на доклада е използвана информация, която е получена и обработена с помощта на технологията Kaspersky Security Network. Тя позволява оперативно и в режим на реално време да се откриват и блокират нови заплахи, включително такива, за които още няма сигнатурни и евристични дефиниции.
Равносметката от работата на Kaspersky Security Network е, че през 2008 г. са били регистрирани и успешно отразени 23 680 646 атаки срещу потребители.
Експертите от “Лаборатория Касперски” отбелязват, че в света се оформя сложна и мощна вирусна “екосистема” с разделение на труда, съставена от поръчители и изпълнители. Все по-често срещана тенденция в последно време е специализацията на труда – с написването, продажбата, техническата поддръжка и непосредственото използване на вредоносен код се занимават различни “специалисти”.
Разделянето на сферите на дейност е свойствено и за различните страни и региони в света – ако през 2008 г. световен първенец по количество вредоносен код е Китай, то по сложност и “иновационност” на програмите на първо място са руските хакери и автори на вируси.
През изминалата година световният обем на спама е отбелязал незначителен ръст от 2.1% в сравнение с предходната 2007 г. Средногодишният дял на спама в електронната поща възлиза на 82.1%. При това Русия измества САЩ в рейтинга на страните-лидери по количество изпратен спам – руските източници на нежелани съобщения са отговорни за 22% от световния обмен, а на източниците в САЩ се падат 16%.
Докладът отчита и успехите от усилията на антивирусната индустрия, доставчиците на интернет услуги и правителствата на много страни. През 2008 г. бяха нанесени няколко сериозни удара върху киберпрестъпността. Беше прекратена дейността на хостиг компанията RBN (Russian Business Network), която допускаше злонамерено използване на предоставяните услуги. Бяха закрити и други подобни компании - AtrivoIntercage, EstDomains и McColo, което за известно време затрудни дейността на спамерите и ръководителите на ботнети.
По прогнозите на експертите от “Лаборатория Касперски”, през 2009 г. ще продължат такива тенденции в областта на развитието на информационните заплахи като усложняване на вирусните технологии, ръст на броя на ботнети с гъвкава система на управление и силна криптографска защита на комуникацията, атаки на потребители на популярни социални мрежи, разпространение на измамите в интернет, развитие на “екосистемата” на производители и потребители на киберкриминални услуги.
Антивирусните анализатори на компанията не са забелязали кой знае колко значителни епидемии от компютърни вируси през 2008 г., но по тяхно мнение през 2009 г. ситуацията може да се измени, тъй като ще се изостри конкуренцията между производителите на вредоносни прорами и услуги. Това е свързано със световната икономическа криза и прехода на кибер криминалния пазар към фазата на зрелост.

Източник : technews.bg

Популярни публикации от този блог

Safari 5 - най-бързият браузър, според Apple

Нова вълна от виртуални нападения

Вируси застрашават графичните процесори